Vissza az elejére

Pentelei Molnár Kuvasz Kennel   Kuvasz és Mudi tenyésztés

2400 Dunaújváros, Páskom u.24. Tel: 36/20/9533-366  E-mail:  pentelei-molnar-kuvasz@gmail.hu

 

Pároztatás, Vemhesség, Ellés, Kölyöknevelés.

 

Pároztatás.

    Párosításnál nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tenyésztés nem más, mint a fajta "nemesítése". Oktalanság lenne azt feltételezni, hogyha párosítjuk a fajta legjobb szukáját és kanját akkor miénk lesznek a legjobb kölykök. Sajnos ez nem ilyen egyszerű, valószínűleg az ilyen szempontok alapján végzett párosításnál az eredmény alaposan elmarad a várakozásoktól.

Minden kutyának vannak nemkívánatos tulajdonságai, hibái, még ha azok oly kis mértékűek is amit egy átlag kutyatartó észre sem vesz. Az a tenyésztő aki jó eredményt akar elérni, nem engedheti meg magának, hogy elfogult legyen a kutyáival szemben. Szeretnie kel a kutyáit, de tisztában kell lennie azok nemkívánatos tulajdobságaival és hibáival is. Akkor beszélhetünk tenyésztésről, ha a tenyésztő arra törekszik, hogy a megszületendő alom kölykei jobb minőségűek legyenek mint a szüleik.

Tenyésztést a szuka tulajdonosa végzi, így az ő feladata a megfelelő kan kiválasztása. Sok jó minőségű, de közben eltérő tulajdonságú kan létezik, akik közt meg kell találni a megfelelőt. Azt a kant kell választani, amelyik a leginkább esélyt add arra, hogy javítsa a szukánk nemkívánatos tulajdonságait, miközben lehetőség nyílik a jó tulajdonságok megtartására. 

A szuka egy évben kétszer ivarzik (tüzel). Az első tüzelése 6-9 hónapos korában várható. Tenyésztésbe a teljesen kifejlődött szuka fogható, ami nagyjából a 3.-4. tüzeléssel esik egybe.  

 

 

A fedezés a gyakorlatban két féle módon történhet, természetes és mesterséges úton.

 

 

    Vemhesség.

 

 

    Ellés.

 

 

    Kölyöknevelés.

 

 

Kuvasz Standard

Kuvasz Standard értelmezése

Mudi Standard

Vissza az előzőoldalra

 

Kezdőlap Kuvaszaink Mudi kutyáink Párosítások Kölyök kutyák Fotóalbum Videók elérhetőség