Vissza az elejére

Utolsó frissítés 2015.01.08.

Facebook megosztás

Pentelei Molnár Kuvasz Kennel   Kuvasz és Mudi tenyésztés

2400 Dunaújváros, Páskom u.24. Tel: 36/20/9533-366  E-mail:  pentelei-molnar-kuvasz@gmail.hu

 

Kezdőlap Tudástár Kuvaszaink Mudi kutyáink  Kölyök kutyák Fotóalbum Videók elérhetőség

 

Mit érdemes tudni a kiállításokról.

Magyarországon, mint az FCI tagországokban, a kiállításoknak többnyire három formája létezik. CAC nemzeti kiállítás, CACIB nemzetközi, és Klubkiállítás.

A CAC és CACIB alkalmával nagyon sok fajtát szerepeltetnek és jellegénél fogva valamelyest úgy működik, mint valami kutya show. Gyakran előfordul, hogy az adott fajtát egy a fajtát nem túl jól ismerő bíró bírálja, aminek következtében a bírálati eredmény nem mindig van összhangban a standarddal. A bírálatok többnyire felületesebben történek, a bírálati lapok nem kerülnek részletes kitöltésre, okulni nem nagyon lehet belőlük. Én a magam részéről, szeretem a részletes bírálati lapot, ugyanis részben ezzel kontrolálhatom a munkámat. Sajnos a CAC és CACIB-ok alakalmával ritkán kapok értékes visszajelzést. Ezeknek a kiállításoknak az eredményeit én többnyire fenntartással, a saját ismereteimmel történt egybevetést követően fogadom el. Mégis miért van szükség az itt szerzett eredményekre? A laikus vizsgálódó a legtöbbször nem tudja megítélni egy-egy kuvasz minőségét, ezért a kutya elért eredményeit keresi a származási lapon és így választ kutyát. Azért ne feledjük el, hogy a fenti kiállításokon megjelent kutyák, értékelésüktől függetlenül, többnyire a populáció csúcsát alkotják.  

Klubkiállítás. A közhiedelem tömbnyire úgy tekint rájuk, ez csak egy Klubkiállítás, mi ez egy nemzetközi CACIB-hoz képest. Nagyon téves a megállapítás, ugyanis a klubkiállításokat az FCI is a legmagasabb szintű kiállításként ismeri el. Miért is? A klubkiállításokon nagyságrenddel több kutya van felvezetve az adott fajtából, mint egy CAC vagy CACIB-on. A meghívott bírók nagy szakértői a fajtának, ugyanis ezek a kiállítások kifejezetten szakmai szempontból vizsgálják a kutyákat. Ez a kiállítás nem a nagyközönség elkápráztatásául szolgáló show, hanem hozzáértő közönség, többnyire a tenyésztők előtt zajlik. A tenyésztők közt bár "egészséges", de igen kemény küzdelem folyik, így egy rossz bírói döntés nagyon hamar a bíró "kifütyülését" eredményezi. Ezeken a kiállításokon nagyon részletes értékelést adnak a bírók, amiből szívesen okulok magam is.  Meg kell említenem, véleményem szerint, ezeken a kiállításokon sokkal több jó kutya jelenik meg, mint ahány cím kiosztható. Érdemes alaposan megnézni az összes itt felvezetett kutyát és összevetni a fajtáról kialakult ismereteinkkel.